Pilguse mõisa köök

Pilguse köök pakub mõisaproua retseptide järgi valmistatud imemaitsvaid toiduelamusi, kombineerides kohalikke traditsioonilisi toite kaasaegses võtmes.

Mõis on mahemaadel paiknev ja kasvatab mahelambaid ning toidu valmistamisel eelistame kasutada kohalikke- ja mahetoiduaineid. Pakume mõisa külalistele ka oma retsepti järgi valmistatud käsitööleiba, küpsetisi, ürdivõid ja omakeedetud kadakasiirupit.

Pilguse peosaal mahutab kuni 80 külalist.

Pilguse on edukalt toitlustanud külalisi firmasündmustest kuni pulmadeni. Kerget kehakinnitust pakume ka suvistele ränduritele. Pilguse road on jätnud meie külalistele unustamatu mälestuse ning toonud mõnedki neist taas tagasi Pilgusele. Erakordsete sündmuste puhul oleme pakkunud catering-i teenust väljaspool mõisa.



Koduõlu- Igas külas jutustati lugusid omas murrakus, millele lisandus jutustaja oma huumor, mille suurusastme määras sageli joodud õlle kangus: "Kuule naabrimees, kui sa mulle vett pakud, siis pühi kaevuümbrus aganatest puhtaks!"
Sool- Kui Krimmi sõja ajal hirmus suur soolapuudus oli, saadud soola ka mereveest. Harilikku merevett selleks aga ei tarvitatud. Jõgela küla (kus Pilguse asub) all Mõnde laiul leiduvat soolaallikaid, mille vesi olnud harilikust mereveest soolasem. Seda käidud aamide ja ankrutega koju viimas ja keedetud soola.


Pulmakombed- pulma ajal oli peatoiminguks neiu pea katmine abielunaise peakattega - linutamine, tanutamine, ehitimine. Abielunaine ei võinud käia "tanuta üle tänava ega põlleta üle põranda", temal pidi kogu aeg olema pea kaetud ja põll ees.